2015. október 6., kedd

A csavar mindent összetart

Ha csavarmentes salgó polc az, amit össze kell raknunk, akkor elegendő, ha beakasztjuk a polcokat a keretbe és nagyon gyorsan új tároló-helyek állnak a rendelkezésünkre. 

 
A különböző kötésfajták a dexion polcrendszerhez
A Salgó polcrendszer kötésének lehetséges módjai

A csavaros dexion polcrendszereket viszont össze kell csavarni, csakúgy, mint sok más polcfélét. Lássuk, mi az, amit a csavarokról tudnunk kell, nem csak a Salgó polccal kapcsolatban. A Henke – Knoblich Kis barkácsmester című könyvében így fogalmaz.
A munkadarabok külön-külön elkészített részeit többnyire egymáshoz kell még erősítenünk. Erre különféle lehetőségek kínálkoznak. Az egyes részeket egymáshoz szegecselhetjük, összeforraszthatjuk vagy egymáshoz csavarozhatjuk. A csavaros polc illesztésének megvan a többivel szemben az z előnye, hogy a csavarokkal egymáshoz erősített alkatrészek az anyag megkárosítása nélkül könnyen újra szétszedhető.

A szakemberek oldható kötésnek nevezik a csavarozást

A csavaros salgó polcot a jól ismert anyás csavarral szereljük össze. Ez magában véve, nem nehéz feladat, ha a csavarhúzó, amelyet használsz, pontosan megfelel a csavarfej hornyának. Az ember sokszor tapasztalja, hogy túlságosan keskeny vagy csorba pengéjű csavarhúzót használnak. Az ilyen csavarhúzó nem tud hatékonyan belekapaszkodni a csavarba, ezért kibicsaklik. Megsérül a csavarfej, magunkban is kárt tehetünk, megsérül a Salgó dexion polcrendszer.

Fémrészek egymáshoz erősítéséhez a facsavarok nem megfelelőek. Erre a célra sokféle különleges csavar szolgál. A legismertebb csavarfajták: fejes csavar, az ászokcsavar, a tőcsavar és a dugós-csavar. Ezen kívül a csavarfejek is különböző formájúak: vannak hengerfejű, fél-gömbölyű, lencsefejű és süllyesztett fejű csavarok.

Nem kell valamennyi csavarfajtát ismerned.
A facsavart csak egyszerűen becsavartuk a fába, a fémcsavar részére viszont gondoskodnunk kell ellencsavar menetről, az úgynevezett anyacsavarmenetről. Ez bele van vágva az egyik munkadarabba, vagy ha nincs, akkor mindkét munkadarabba áteresztő lyukakat fúrunk, ezeken átdugjuk a csavart, és az anyával meghúzzuk. Ez a csavaros salgó polc szerelési módja is.

Ha az ilyen csavaros rögzítéshez a szokásos gépcsavarok valamelyik fajtáját használjuk, új szerszámra, a csavarkulcsra van szükségünk.
Ezt a kulcsot ráhelyezzük az anyára, és az anyát szilárdan meghúzzuk. A kulcsnak pontosan illenie kell az anyára, különben lecsúszik róla, és kárt tesz benne. Ha a csavarral egymáshoz erősített alkatrészeket mozgatjuk, vagy rázkódásnak tesszük ki őket, fennáll a veszély, hogy meglazulnak. Ilyen esetekben a csavarkötést biztosítani kell.
Ennek legegyszerűbb módja az, hogy két anyával rögzítjük a csavart, méghozzá oly módon, hogy a végleges meghúzás után ellentétes irányban meghúzzuk, vagyis kontrázzuk.

A csavarmentes salgó polc esetében nincs szükség a csavar kontrázására.
Egy másik használatos csavarbiztosítási mód egy egyszerű lemezsáv, amelyet a csavaranya lapjára felhajtunk.
Vannak rugózó acélgyűrűk is, úgynevezett rugós alátétek, amelyeket csavaranyák alá helyeznek, s ezek feszítőereje biztosítja az anyát fellazulás ellen.
A csavarokat, különösen a kisebb méretűeket érzéssel kell meghúzni. Ha erőszakkal csavarjuk, egy szempillantás alatt átszakad a menet és a csavar nem tart többé.

Használat előtt tanácsos a csavarmeneteket kevéssé bezsírozni, nehogy berágódjék a csavar, és hogy könnyebben lehessen majd kicsavarni.
A berágódott vagy berozsdásodott csavarok sok bosszúságot okoznak. Ilyenkor gyakran még a rozsdaoldó szerek sem használnak. Nem marad tehát más hátra, mint kifúrni a csavart.

Jó munkát kívánunk a csavaros dexion polcrendszer összeszereléséhez.
Nem kérdés, hogy a csavar mindent összetart, amit összecsavarunk. Jó lesz megjegyezni: a csavaros salgó polc összeszerelésének módja, a csavarrögzítés, ami egy megbízható nagy tárolókapacitású polcrendszert eredményez. Van itt csavarmentes salgó polc, csavaros salgó polc, dexion rendszer, polc, polcrendszer, salgó polc, és optimális google helyezést javító svéd csavar


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése